DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GENEL BiLGi KÖŞESi » Şairler » M.ATİLLA MARAŞ
10 Eylül 2009 Perşembe Saat 01:08

 

M.ATİLLA MARAŞ (Şair-Yazar)

 

M. Atilla Maraş, ilkokul öğrenimine 1955 yılında beş buçuk yaşında iken Şehit Nusret İlkokuluna başladı. Burada iki yıl okudu. Daha sonra babası Yakubiye mahallesinde yeni bir ev yaptırınca bu okuldan naklen büyük yoldaki Cumhuriyet İlkokuluna kaydoldu. Başarılı bir öğrencilik hayatından sonra 1960’da buradan mezun oldu.

Ortaokul öğrenimini ise Erkek Sanat Enstitüsünün orta kısmında 1963’te tamamladı. Sonra Urfa Lisesine geçti. 1966‘da bu okulun fen bölümünden mezun oldu.

1967’de Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zirai Ekonomi ve İşletme Bölümüne girdi. Buradan Temmuz 1971’de Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.

Mehmet Atilla Maraş, daha çok şiir türünde eserler vermiş, nesre fazla yönelmemiştir. Şiir kitaplarının sayısı altıdır. Bunların dışında birisi İngilizce-Türkçe olmak üzere iki tane de seçilmiş şiirlerinin yer aldığı üç kitabı daha vardır. Milletvekili olduktan sonra bir de Şair Milletvekilleri antolojisi hazırlamıştır. Nesir türünde ise bir deneme kitabı, bir de şehir biyografisi bulunmaktadır.

Maraş, bir kültür insanı ve bürokrat olarak siyasetle her zaman için yakın bir ilişki içinde olmuştur. Bu durum onu emekli olunca siyasete atılma noktasına getirdi. 2001’de Ak Partinin Şanlıurfa teşkilatının kurucuları arasında yer aldı. Ardından 3 Kasım 2002’de yapılan seçimde Şanlıurfa’dan (Ak Parti) milletvekili seçilerek Meclise girdi.
 
Milletvekili olduğu sürede TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliği yaptı ve sözcülüğünü üstlendi. Bunun dışında dilde yozlaşma ve kirlenme ile ilgili olarak kurulan dil komisyonunda üyesi oldu. Hazırladıkları komisyon raporu genel kurulda görüşülmesine yakın meclis erken seçim kararı aldı.

ŞİİR  KİTAPLARI

DOĞUDAN BATIDAN ORTA DOĞUDAN

Maraş’ın ilk şiir kitabıdır. Dergah Yayınları tarafından 1976 yılında yayımlanmıştır. Kitabın isim babası daha önce de belirttiğimiz gibi şairin yakın dostu Türkiye Yazarlar Birliği  eski başkanı Mehmet Doğan’dır. Kitabın içinde Doğuya, Batıya, Ortadoğu’ya ait imajlar olduğu için bu isim seçilmiştir. Bu kitabın 2. baskısı 1997’de Beyan Yayınları tarafından yapılmıştır.

Bu eserde otuz beş şiir mevcuttur. Kitaptaki şiirler Körler Çarşısı, Doğudan Batıdan Orta Doğudan, Duruşmalar adıyla üç bölüme ayrılmıştır. Şiirlerde genellikle serbest nazım kullanılmış olmakla birlikte klasik tarzda kaside ve gazel türünde ürünler de yer almaktadır.
Maraş’ın bu ilk kitabı öncelikle adı itibarıyla dikkat çekicidir.

ŞEHRAYİN

Şairin 2. şiir kitabıdır. Bu kitabının adı bir öyküye dayalıdır. Buna göre Hz. Peygamberin hicretinde Medine’ye vardıkları vakit onu Telael Bedru Aleyna” (Ay Doğdu Üzerimize) diye bir şiiri hep birlikte söyleyerek karşılarlar. Alkış tutar, def çalarlar. Orada bir şehrayin, bir şenlik olur. Kitabın ismi bu olaydan esinlenerek verilmiştir. Çünkü bu kitap hicretin 1400. yılında yayımlanmıştır. İlk baskısı 1981’de 2.baskısı 1995’te yapılmıştır. Kitap 35 şiirden oluşmaktadır. Şiirler ilk kitapta olduğu gibi burada da üç bölüme ayrılmış.Ahvalim Beyan eder, Hayatımızdan Şiirler, Küçük Şiirler.

İlk bölümdeki şiirler ikisi dışında beyit birimiyle gazel diyebileceğimiz bir nazım şekliyle ele alınmış. İkinci bölümdeki şiirler serbest nazımla yazılmıştır. Üçüncü bölümdekiler ise kısa şiirlerden oluşmuştur.

ANEY

Şairin en çok baskı yapan kitabıdır. İlk baskısı 1983’te 2. baskısı 1994’te, 3. baskısı ise 2005’te yapılmıştır. Kitabı bu denli ilgiye mahzar kılan sebep ise meşhur Aney şiirinin bu kitapta yer almasıdır.

Kitap 27 şiirden  ve  üç bölümden oluşmaktadır. Yeryüzü Coğrafyam, Fasıl, Aney

İlk bölümdeki şiirler; uzun şiirlerdir. İkinci bölümdeki şiirler; şairin vazgeçemediği kısa, esprili, şaşırtıcı, yoğun manalı şiirlerden oluşur. Üçüncü bölümde ise meşhur “Aney” şiiri yer almaktadır. Kitabın sonunda Aney şiirinin yazılış öyküsünü  anlatan bir de yazı yer almaktadır.

ZOR SÖZLER

Zor Sözler,  1989’da Yazı Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır. 2. baskısı ise 1995’te Beyan Yayınlarınca yapılmıştır. Bölümlere ayrılmayan bu kitapta yirmi şiir bulunmaktadır. Kitap bir münacaat ve naatla başlamakta, sonra başka konulardaki şiirlere geçilmektedir. Şiirler genellikle hece vezniyle yazılmıştır. Serbest şiirler de mevcuttur. Bazı şiirlerde ise beyit düzeni esas alınmıştır.

CHİLD DREAMS (ÇOCUK RÜYALARI)

Bu eser Şair Maraş’ın bu güne kadar yazmış olduğu şiirlerden genellikle kısa olanlarının İngilizce-Türkçe yayınlanmasıyla oluşmuştur.  Kitapta otuz şiir vardır. Şiirler İngilizce’ye Mevlüt Ceylan, Savaş Barkçin, Selda Kalfa tarafından çevrilmiştir. Kitap, 1991’ de yayımlanmıştır.

MERHABA EY HÜZÜN

1997’de Beyan Yayınları arasından çıkan bu kitap da Ölüm Geçer, Tarzı Kadim, Ey Hüzün olmak üzere üç bölümden ve 31 şiirden oluşmaktadır. Gelenekle bağını her zaman sağlam tutan şair, bu kitabının girişine bir ayet-i kerime ve bölüm başlarına da Fuzuli, Nabi ve Baki’den beyitler almıştır. Kitabın sonunda ise şairin Malezya-Kuala Lumpur’da sunduğu “Esrarlı Sesler” isimli bildirisinin metnine yer verilmiştir.

KÜNYEMİZE AŞK YAZILDI

Şairin önceki kitaplarından yapılan bir seçmedir. İlk baskısı 1997’ de, 2. baskısı 2001’de yayımlanmıştır. Tarz-ı Cedit Üzere şiirler, Tarz-ı Kadim Üzere Şiirler ve Eski Sevdalar bölümlerinden oluşan kitapta 58 şiir yer almaktadır.

ADANMIŞ ŞİİRLER

Şairin yedinci şiir kitabıdır. 2004’te Ankara’da Lazer Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Bunların bir kısmı yine klasik tarzdadır. 44 şiire yer verilmiştir. Bu kitapta ithaf şiirlerin çokluğu dikkat çeken bir husustur.

ŞAİR MİLLETVEKİLLERİ

Bu kitap şairin hazırladığı tek antolojidir. Eserde 1920-2005 yılları arasında Türkiye Büyük  Millet Meclisi’nde milletvekili olarak görev yapmış 1851 doğumlu Abdülhak Hamit’ten, 1956 doğumlu Recep Garip’e kadar seksen şairin kısa biyografileri ve şiirlerinden seçilmiş örnekler yer almaktadır. Bu kitap 404 sayfa olup, TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Yayınları arasında 2005 yılında çıkmıştır.

BULURUM BEN YAR SENİ

Şairin bu güne kadar yazdığı şiirlerinden yeniden seçmeler yapılarak  Erguvan Yayınları tarafından 2006 yılında İstanbul’da yayınlanmıştır.                    


DÜZYAZI ESERLERİ

PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA

Şairin doğup büyüdüğü şehre karşı bir vefa borcu sayılabilecek bu kitap, ilk olarak 1986’da Birlik Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Daha sonra 1997’de Şanlıurfa Belediyesi tarafından tekrar basılan bu kitapta Şanlıurfa tarihi, coğrafyası, sosyal yapısı, ekonomisi, kültürü ve turistik değerleri açısından bir şair gözüyle ele alınmıştır.

BEYAZ ADAMIN KUTUSU

Şairin tek deneme kitabıdır. 2001 yılında yayımlanan bu kitap şairin şiir, hayat ve insan üstüne yazdığı  45 denemeden oluşmaktadır. Bu kitap da şairin çoğu şiir kitabı gibi üç bölümden oluşmakta ve bu bölümler şu isimleri taşımaktadır: Şiir Sanatı Üstüne Notlar, Sanat Üstüne Notlar ve  Yaşamak ve Ölmek.

Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler