YENİ URFAYI KURUN
20 Eylül 2011 Salı Saat 18:52
Abuzer Akbıyık bu akşam Kanal Urfa televizyonunda yaptığı konuşmada “Lütfen, eski Urfa’yı haline bırakın, yeni Urfa’yı kurun” dedi.

Folklor Araştırmacısı-Yazar Abuzer Akbıyık 19.09.2011 Pazartesi akşamı  Saat 18.15'te Kanal Urfa televizyonunda Sabri Dişli'nin "Konu Urfa Olunca" programının konuğu oldu.

Urfa folkloru, kültür ve sanatı üzerine sohbetin yapıldığı programda, Abuzer Akbıyık yaptığı kültür çalışmaları ve Urfa ile ilgili projelerini anlattı.


Urfa üzerine yazılarıyla tanınan Sabri Dişli, Urfalı Cemil Cankat CD'si, TRT Şanlıurfa CD'si, İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Eski Urfa,Yeni Urfa, Türkiye Müzik Merkezi gibi  konularındaki çalışmalarla ilgili Abuzer Akbıyık ile sohbet etti.


Uydudan ve internetten izlenebilen Kanal Urfa Programda Akbıyık, bu güne kadar herhangi bir yerde yayınlanmamış olan Tektek Dağlarında yetişen ve Urfa'da sevilerek içilen "Menegiç Kahvesi"nin öyküsünü anlattı.


Programla ilgili olarak Akbıyık “Urfa ile ilgili fikirlerimi paylaşarak, yetkililer bir mesaj vermek istedim. Urfa 12 bin yıllık tarihi bir yer Göbeklitepe, Halepli bahçe hemen her taraftan tarihi eser fışkırıyor. Bu nedenle Urfa’da kültür adına yapılacak çok iş var. Her dönemde tarihi mekanların bulunduğu Balıklıgöl, Aşağı çarşı gibi eski Urfa’daki yıkım, yol genişletme,düzenleme  gibi çalışmalar yapılmaktadır. Buna artık bir son verilmelidir. Eski Urfa’nın tarihi dokusu bozulmamalıdır. Yetkililer sesleniyorum; Şehir tek caddeye kilitlenmiş, Abide’den –Balıklıgöl’e kadar işyeri ve insan yoğunluğu yeterinden fazla, insanlar yolda yürüyemiyor, araçlar ilerleyemiyor. Lütfen eski Urfa’yı haline bırakın, geniş cadde, bulvar ve meydanları olan, içinde suların aktığı, yemyeşil parkları ve bahçeleri ile süslü  yeni Urfa’yı kurun” dedi.