SIRA GECESİ EKİPLERİNE EĞİTİM VERİLMELDİR
30 Haziran 2010 Çarşamba Saat 12:21
Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık "Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Ekipleri’ne ve gecede hizmet sunan personele eğitim semineri verilemelidir." dedi.

Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık, Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Ekipleri’ne ve gecede hizmet sunan personele eğitim semineri verilemelidir. dedi.


Şanlıurfa’da “Sıra Gecesi” geleneği kitabının da yazarı olan Akbıyık konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Örf ve adetin öğrenildiği halk mektebi, musikinin öğrenildiği halk konservatuarı,  birlik beraberlik dayanışma, yardımlaşma toplantıları olan geleneksel sıra geceleri, son yıllarda turizme yönelik bir faaliyet olmuştur. Bu çerçevede gelen misafirleri eğlendirmek ve hoşça vakit geçirmelerini sağlamak üzere  “sıra gecesi” düzenlenmektedir. Böylece Sıra Gecesi Şanlıurfa’da gelir getiren, istihdam sağlayan bir sektör olmuştur. 30’un üzerinde müzik grubu kurulmuş Şanlıurfa’da ve yurdun birçok yerinde konserler vermektedirler.


Sıra Geceleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dünyada korunması gereken kültür mirası olarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO’ya sunulmuş ve alt komisyonda kabul edilmiştir. 


Bu olumlu gelişmeler yanında, Müziğin geleneklere uygun icra edilmediği, salonlardaki sesin yüksekliği, hizmetteki temizlik konusu, konukevi bitişiğindeki evlerin sesin yüksekliğinden rahatsızlığı, bölgedeki camide namaz kılanların namaz saatlerinde gelen sesten rahatsızlıkları, her önüne gelenin müzik ekibi kurması vb. konular son zamanlarda şikayetlere yakınmalara neden olmaktadır. Yani hizmet veren, alan, işletme sahibi, yetkililer ve geleneklerinin doğru yaşatılmasını isteyen Urfa halkı bu konudaki eksikliklerin giderilmesini, bu konuya bir çekidüzen verilmesini  istemektedir.


Halk kültürümüzün bir parçası olan bu gelenek Şanlıurfa kültür turizmine katkı sağladı. “Sıra gecesi” tüm yurtta tanıtıldı. Umarım yakın zamanda yurt dışında da tanıtılır. Şanlıurfa’ya her gelen turist grubun bu konuda talebi var. Yıllarca susuzluk çektik, şimdi dağdan su patladı, geliyor. Yetkililerin ve bizlerin görevi bu suya yol açmak, yön vermek ve doğru yere akmasını sağlamaktır. Aksi halde sel olur, herkese zarar verir.


Netice olarak “Şanlıurfa kültüründe önemli bir yere sahip “Sıra Gecesi”nin geleneklere uygun icrasını temin etmek, Çiğköfte ve diğer geleneksel yemekler, yapılması, sunumu, hijen konularında bilgi sunmak, sorunları ve çözümleri değerlendirmek üzere tarafların katılacağı bir istişare toplantısı düzenlemek, sıra gecesinin önemini anlatmak, müzik grupları ve hizmet personeline eğitim semineri düzenlemek gerekmektedir.


Hazırladığım bu konudaki projemi Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan  beye sundum.  Şanlıurfa Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinin ve kamuoyunun dikkatine de sunuyorum.  Bu eğitim çalışmasının bir an önce yapılması, periyodik olarak her sene tekrarlanması gerektiğine tüm kalbimle inanıyorum. Aksi halde geleneğimiz yozlaşır, turistlerin ilgisi azalır. Böylece hizmet üretenler ve işletmeciler de bindiği dalı kesmiş olur.”   


ŞANLIURFA SIRA GECESİ’NİNTURİZM   SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMİ, TANITIM VE EĞİTİM PROJESİ


Proje Özeti


1. Proje 

1.1     Projenin adı

ŞANLIURFA SIRA GECESİ’NİN TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ ÖNEMİ TANITIM VE EĞİTİM PROJESİ

1.2  Proje No

006

1.3  Proje Teklif Tarihi

16.06.2010

1.4  Proje Uygulayıcısı

ŞURKAV

Nuri OKUTAN Şanlıurfa Valisi ŞURKAV II.Başkanı

1.5 Proje Özeti

Sıra Gecesi Geleneği’nin kültür hayatımızdaki yeri ve turizm açısından önemi konusunda toplantı düzenlenmesi. Müzik ekiplerine ve işletmelerde hizmet veren personellere eğitim semineri düzenlemesi.

1.6 Proje Somut Çıktıları

Bilgilendirme Toplantısı yapılması

Eğitim semineri

Sıra Gecesi El Kitabı

1.7 Projeyi Hazırlayan

Abuzer AKBIYIK                     Folklor Araştırmacısı-Yazar

                                               0-532-2314585

                                               abuzer@abuzerakbiyik.com.tr 

1.8 Projede Yer Alacak Taraflar

Şanlıurfa Valiliği, il Kültür ve Turizm Müdürlüğü- ŞURKAV- Şanlıurfa Belediyesi – Harran Üniversitesi - Kültür ve Turizm Bakanlığı THM Korosu -Ticaret Odası-Turizm Acenteleri- Konuk Evi-  Oteller, Esnaf ve Sanatkar Birliği-Musiki Cemiyeti 

1.9 Proje Alanı

Şanlıurfa Merkez

1.10 Projenin amacı

Şanlıurfa’da sıra gecesi örf âdetin öğrenildiği halk mektebi, müzik öğrenilen halk konservatuarı, geleneksel oyunların ve Urfa mutfağının yaşatıldığı, yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik sağlayan gecelerdir. Bu gelenek korunması gereken kültür mirası olarak UNESCO’ya sunulmuş ve alt komisyonda kabul edilmiş olup 2000 yılı sonuna doğru ilan edilmesi beklenmektedir.

Sıra Gecelerinde icra edilen müzik son yıllarda televizyon ve diğer basın organlarında yer aldı ve sıra geceleri ülke çapında tanındı. Urfa’ya gelen her misafir, sıra gecesine katılmak istedi böylece turizm amaçlı ve müzik icra eden yaklaşık 30 sıra gecesi ekibi oluştu.  Bu gelenek işletmelere gelir ve birçok kişiye istihdam yarattı.

Sıra gecesi ekiplerinin çoğalması ile bu geleneğin aslından uzaklaşarak bozulması sunucunu da beraberinde getirdi.

İşte bu proje ile sıra gecelerinin Şanlıurfa kültür hayatındaki yeri ve turizme katkısı konusunda toplantı düzenleyerek bilinçlendirmek, sıra gecesi müzik ekipleri ve hizmet veren personele eğitim semineri vererek aslına uygun müzik icrası ve yemek sunumunu sağlamaktır. 

1.11 Projenin Hedef Kitlesi 

Otel ve Konukevi İşletmecileri, Turizm Acenteleri,  Esnaf ve Tüccarlar,  Müzik Grupları, Hizmet Personelleri, Turistler

1.12 Proje faaliyetlerinin ayrıntılı açıklaması 

1.12.01 Komisyon Toplantısı

Aşağıda yazılı kurum, işletme ve STK dan birer temsilci çağırılarak konu hakkında bilgi verilecek ve görüşleri alınacaktır.

Şanlıurfa Valiliği,

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sağlık Müdürlüğü

Şanlıurfa Belediyesi

Harran Üniversitesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı THM Korosu

Ticaret Odası

Karacadağ Kalkınma Ajansı

ŞURKAV

Turizm Acenteleri temsilcisi

Konuk Evleri

Otel Sahipleri 

  Esnaf ve Sanatkâr Birliği

  Musiki Cemiyeti 

1.12.02 Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı

Sıra Gecesi Geleneği’nin kültür hayatımızdaki yeri ve turizm açısından önemi konusunda Konukevi ve Otel işletme sahipleri, müdürleri,  Turizm Acenteleri, Kültür Müdürlüğü, Belediye, Ticaret  Odası, Ticaret Borsası, Esnaf Sanatkarlar Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP Kırsal Kalkınma İl Koordinatörlüğü, Musiki Cemiyeti gibi konu ile ilgili kurum  kuruluş ve STK ile geniş katılımlı bir toplantı düzenlenecektir. Toplantı sonunda katılımcıların görüşleri ve önerileri alınacak, firma sahiplerinden projeye destekleri istenecektir.

1.12.03 Müzik Ekiplerine Eğitim semineri

Sıra Gecesi’nin aslına uygun icrası için Müzik ekiplerine eğitim semineri düzenlenecektir.

Kültür Bakanlığı THM korosu sanatçılarından Müzik ekiplerine müzik dersi verilecektir.

Sıra gecesi Gelenekleri hakkında kaynak kişi ve folklor araştırmacıları tarafından ders verilecektir.

Seminer sonunda katılım belgesi verilecektir.

1.12.04 Hizmet personeline Eğitim Semineri

Sıra Geceleri’nde hizmet sunan personele yemek çeşitleri, servis ve hijyen vb. konularında eğitim verilmesi, katılanlara katılım belgesi verilmesi,

Sıra gecesindeki geleneksel yemekler hakkında kaynak kişilerin ve folklor araştırmacıları tarafından verilecek ders

Yemek sunum ve hijyen konusunda Harran Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek okulu öğretim elamanlarının vereceği ders

1.12.05 El Kitabı hazırlanması

Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik yer listesi ile ilgili kısa tanıtım yazısı,

Geleneksel sıra gecesinin tanıtım yazısı,

Konukevi ve Otel isim ve iletişim bilgileri,

Sıra Gecesi Ekiplerinin isim ve iletişim bilgileri,

Şanlıurfa ile ilgili önemli telefon listesi

Reklam ve fotoğraf metinlerinin yer alacağı Sıra Gecesi hakkında yaklaşık 60 sayfalık renkli kuşe baskı el kitabı,


1.12.06 Sıra Gecesi Ekiplerinin kayıtlarının tutulması ve belge verilmesi

Sıra Gecesi ekiplerinin grup sayısının belirlenmesi amacıyla  grupların yöneticileri, iletişim bilgileri ve çalışan ses ve saz sanatçılarının bilgilerinin yer alacağı form hazırlanarak  Belediye, Kültür Müdürlüğünde bu formlar  muhafaza edilecektir. Kurum bu grupların resimlerini elaman sayılarını iletişim adreslerini bir internet sitesinde yayınlayacaktır. Gruplar adres, telefon, elaman değiştirdiklerinde müracaat edip bilgileri güncelleyecektir. Gruplara kayıtlı grup olduklarına dair belge grup üyelerine de kayıtlı sıra gecesi elamanı olduklarına dair bir kimlik verilecektir.

1.12.07 Örnek Sıra gecesi düzenlenmesi

Seminer sonunda Örnek bir Sıra Gecesi Programı düzenlenerek, Sıra gecesi ekiplerine ve işletme sahiplerine izlettirilecektir.

1.13    Proje Süre ve Faaliyet Planı 

Projenin gerçekleştirme süresi olarak 2 ay planlanmıştır.

  1 Ay  -     Hazırlık ve yazışmalar,  

  1 Ay –      Toplantı seminer ve uygulamalı sıra gecesi      


2.  BEKLENEN SONUÇLAR

1.Sıra Gecesi hakkında taraflar bilinçlendirilmiş olacaktır.

2.Sıra gecesi geleneğinin yozlaşması engellenecektir.

3.Gelen turistlere otantik sıra gecesi sunulmuş olacaktır.

4.Sıra gecesi ekipleri eğitimi sağlanacaktır.

5.Hizmet Personelleri eğitilmiş olacaktır.

6.Sıra gecesi ekipleri listesi çıkmış olacaktır.

7.İnternet sitesi ile Sıra geceleri tanıtılmış olacaktır.

8.Sıra gecesi ekibi elamanlarına kimlik verilerek bir disiplin sağlanacaktır.

3.  PROJE BÜTÇESİ (YAKLAŞIK):

3.01 Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı

        Davetiye ve duyuru afişleri gideri = ................. 1.000.TL

3.02 Müzik Ekiplerine Eğitim semineri

        Eğitmenlere ders ücreti…

        3 Gün 4 eğitmen (20 saat x 2 Grup x 100 TL = 4.000. TL

 3.03 İşletmelerin Hizmet personeline Eğitim Semineri

        3 Gün 4 eğitmen (20 saat x 2 Grup x 100 TL = 4.000. TL

3.04 El Kitabı hazırlanması

        El kitabı hazırlanması

        Hazırlama ücreti ……………………………….. 2.000 TL

        Çevri ücreti İngilizce Fransızca Almanca)....… 1.000 TL

        60 sayfa renkli kuşe 10.000 adet ……….…..  10.000 TL

 3.05 Sıra Gecesi Ekiplerinin ŞURKAV’a kayıtlarının sağlanması

         Basılı form kimlik ve kırtasiye …………………  1.000 TL

3.06  Örnek Sıra gecesi düzenlenmesi

         Örnek Sıra Gecesi Programı ………………….  1.000 TL

         Beklenmeyen giderler………………………       2.000 TL

Toplam…………………………………….…    26.000 TL


 4.  PROJENİN KAYNAĞI (TAHMİNİ)

Kitap Reklam Geliri  300 TL. x 20 işletme                  6.000 TL

(Sıra gecesi kitabına reklamı alınan işletmeye

ve müzik topluluğuna belli sayıda kitap da verilecektir)

Toplulukların Kayıt ücreti   30 ekip x 100 TL.               3.000 TL

Sertifika belge ücreti          300 kişi X 10 TL                3.000 TL

ŞURKAV, Ticaret odası, Ticaret Borsası

ve Belediye katkısı…………………………               14.000TL Toplam………………………………………             26.000 TL