ABUZER AKBIYIK İLE TRT PROGRAM ÇEKİMİ YAPILDI
10 Ağustos 2017 Perşembe Saat 13:16

TRT arşivin hazırladığı  “Dünden Bugüne “ programları kapsamında Folklor Araştırmacısı-Yazar Abuzer Akbıyık ile çekim yapıldı.



TRT Arşivin hazırladığı “Dünden Bugüne “ programları kapsamında Folklor Araştırmacısı-Yazar Abuzer Akbıyık ile bir saatlik çekim yapıldı.

Abuzer Akbıyık çekimin içeriği ile ilgili şunları ifade etti “ Bugün (10.08.2017 ) Ankara’daki büromda gerçekleşen TRT çekiminde, kendimi tanıttım, kitap ve diğer çalışmalarımdan bahsettim. 40 yıllık Şanlıurfa ile ilgili plak, kaset ve bant arşivi yaptığımdan bahsettim. Kaybolup yok olmaması için bu arşivimi Milli Kütüphane, TRT  veya başka bir devlet kurumuna bedelsiz vermek istediğimi söyledim. Arşivimin dijital bir kopyası bende olsa yeterli dedim.  Konu ile ilgili olarak da; Türkü nedir, Türkülerin önemi nedir, Gençlerin türkülere ilgisi, Türkü hikayeleri üzerine konuştum.  “Kolumu salladım toplar oynadı”  adlı Urfa’nın düşman işgalinden kurtuluşu ile ilgili türkünün hikayesi ve “Nezif’in Ağıtı” ile ilgili Urfalı Nezif’in hikayesini anlattım. Doğumdan ölüme kadar “Kültür” hayatımızın her safhasında gereklidir. Bu nedenle kültür, matematik, fizik, kimya gibi ilimlerden daha önemlidir. Dedim. Bu nedenle öncelikle, ilk ve orta öğretimde kendi kültürü hakkında dersler verilmesi gerektiğini ifade ettim.  Bir genç okuldan mezun olurken kendi yöresi ile ilgili en az iki türkü, iki halk oyunu bilmesi gerektiğini söyledim. Gençlerin türküyü sevebilmeleri için aslına sadık kalınarak gençlerin dünyasına hitap eden ve onların dinleyeceği ses rengi, kalitesi ve formatında (saunt) türkülerin yapılması gerekir dedim. TRT’de Anonim türküler yanında, beste türkülerin de arşive alınması gerektiğini söyledim.  “Türkiye Müzik Merkezi” kurularak ülkemizde söylenen, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve diğer dillerdeki ezgilerin bu merkezde toplanması gerektiğini ifade ettim. Bu çekimler ilgili, TRT’den Beyza Özlem Hanıma, çekimleri yapan Mustafa İspir ve Ahmet Çuhadar’a teşekkür ederim.  Bilindiği gibi, TRT arşivini halka ücretsiz olarak açtı. Eskiden arşive ulaşmak çok zordu ve ücretli idi.  http://www.trtarsiv.com/ internet sitesinden TRT arşivindeki pek çok filme ve ses kaydına ulaşmak mümkün. Çok isabetli bir girişim, TRT arşivini halka açma projede emeği geçenleri tebrik ederim. “