DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Kültür-Sanat
TENEKECİ MAHMUT ANILACAK
03 Mayıs 2011 Salı Saat 13:30
04 Mayıs 2011 Çarşamba günü saat 11-12 arasında TRT Ankara Radyosunda düzenlenecek programda Şanlıurfalı Müzik Ustası kaynak kişi ve Gazelhan Tenekeci Mahmut Güzelgöz anılacak

TENEKECİ MAHMUT TRT ANKARA RADYOSUNDA  ANILACAK


Ünlü müzik ustası ve gazelhan Tenekeci Mahmut  Güzelgöz,  TRT Ankara Radyosu’nda düzenlenecek bir programda anılacak.


04 Mayıs 2011 Çarşamba günü saat 11-12 arasında TRT Ankara Radyosunda düzenlenecek programda  Şanlıurfalı Müzik Ustası kaynak kişi ve Gazelhan Tenekeci Mahmut Güzelgöz anılacak ve radyoya kazandırdığı eserlerden örnekler sunulacak. Konuklar, ses ve saz sanatçılarının katılımı ile canlı olarak yayınlanacak radyo programı; TRT Radyo 4, TRT Türkü frekansından dinlenebilecektir.  


Yapımcılığını Sabri Sabuncu, spikerliğini Hülya Ayaz İşbilir’in yapacağı “Solistler  Mikrofonda” adlı radyo programda, Şanlıurfa Müzik geleneği üzerinde durulacak ve ünlü gazelhan  Tenekeci Mahmut Güzelgöz’ün hayatı ve müzik yaşantısı anlatılacak ve  TRT repertuarına kazandırdığı türkülerden örnekler verilecektir.


Programa, Tenekeci Mahmut Güzelgöz ile ilgili kitap ve CD yayınlayan  folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık ve Tenekeci Mahmut’tan alınan Nevruz gazel ve türkü örneklerini seslendirecek olan   Kültür Bakanlığı Ankara THM Korosu Ses Sanatçısı Salih Turhan’ın katılacaktır.


 


TENEKECİ MAHMUT GÜZELGÖZ KİMDİR (1919-1988)


Şanlıurfa Halk Kültürü’nün kaynak kişisi, makam geleneğini bilen usta bir okuyucu, birçok öğrenci yetiştiren ünlü bir müzik hocasıdır. Esas mesleği tenekeciliktir bu nedenle “Tenekeci Mahmut Usta” olarak anılır. Yaşantısı, düşünce ve davranışlarıyla örnek bir insandır. 17 Şubat 1919’da Şanlıurfa’da doğmuş, 7 Mart 1988’de vefat etmiştir. Tenekecilikten sonra bir müddet Şanlıurfa Halk Kütüphanesi ve Müzesi’nde çalışıp emekli olmuştur. Evli ve 11 çocuk babasıdır.


Usta bir okuyucudur, Makam geleneğini bilir. Darbuka çalar. Başta Mukim Tahir olmak üzere birçok ustanın musiki meclislerinde müzik icra etmiştir. Mevlithanlık yapmıştır. Usta-çırak geleneği içinde Gazelhan Kazancı Bedih gibi birçok talebe yetiştirmiştir. Kendisinden derlenen “Alaydım elin elime”, “Bahçıya kuzu girdi”, “Daracık sokakta yare kavuştum”, “El zanneder ben deliyem”, “Fırat kenarının ince dumanı” “Kalanın ardında ekerler küncü” gibi birçok  türkü TRT repertuarına alınmıştır.


Tenekeci Mahmut’tan 1959 yılında Prof. Dr. İlhan Başgöz ve Gazeteci Fikret Otyam, 1976 yılında ise Kültür Bakanlığı’ndan Yaşar Doruk (325 türkü ve uzun hava), 1981 yılında Osman Güzelgöz derlemeler yapmıştır.  1984 yılında Kültür Bakanlığı’nca kendisine  Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” verilmiştir.


Kendisinden çeşitli konularda derlemeler yapan Abuzer Akbıyık, Tenekeci Mahmut’un Hayatı ve Çalışmaları ilgili bir kitap yayınlanmıştır. Ayrıca kendisinden derlenen ezgiler Kalan Müzik firması tarafından  CD ve kaset olarak çıkarılmıştır. Şanlıurfa’da bir parka ve ilköğretim okuluna Tenekeci Mahmut Güzelgöz ismi  verilmiştir.


 

Bu yazı toplam 9863 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler