DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Güncel
TEŞVİK PAKETİNDE DÜZENLEME YAPILDI
14 Mayıs 2014 Çarşamba Saat 21:10

Teşvik uygulamai 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldı. Termal turizm ile kreş ve gündüz bakımevleri gibi bazı yatırımlar öncelikli yatırım konularına ilave edildi



Teşvik kararnamesinde yapılan yeni düzenleme ile Yatırımcılara avantaj sağlayan teşvik uygulama oran ve süreleri 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldı. Termal turizm konaklama yatırımları, kreş ve gündüz bakımevleri gibi bazı yatırımlar öncelikli yatırım konularına ilave edildi

Ankara AB yatırım Danışmanı Abuzer Akbıyık teşvik kararnamesinde yapılan son değişiklikler ile ilgili şu bilgiyi verdi  “Halk arasında Teşvik paketi olarak bilinen 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da yatırımcı lehine yeni düzenlemeler yapıldı. 09.Mayıs.2014 tarih ve 28995 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2014/6058 sayılı Kararla yapılan değişiklikleri şöyle özetleyebiliriz.

Teşvik süresi 31.12.2014’e uzatıldı

Yatırımcıya, Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği açısından, yüksek oran ve sürelerden yararlanma imkânı tanıyan, yatırıma başlama ile ilgili tarih 31.12.2013 tarihine kadardı. Bu süre, 31 Aralık 2014 yılı sonuna kadar uzatıldı. Yapılan yeni düzenlemeye göre, yeni teşvik kararnamesine göre teşvik belgesi almış henüz yatırma başlamamış olanlar ile 2014’de teşvik belgesi alarak 2014 yılsonuna kadar yatırma başlayanlar oran ve süre olarak daha yüksek desteklerden istifade edeceklerdir.  (Kararnameye göre Yatırım tutarının en az %10 kadar harcama yapanlar, yatırma başlamış sayılmaktadır.) Örneğin; 6. Bölgedeki bir ilde 2014 sonuna kadar OSB’deki yatırım tutarının en az %10 kadar kısmını tamamlayan yatırımcı, Vergi indiriminde Yatırma katkı oranı %40 yerine,%55, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteğinden 9 yıl yerine 12 yıl istifade edecektir. Değişiklikten önce 2013 sonuna kadar bu imkânlar vardı. 9 Mayıs 2014’te yapılan değişiklikle bu imkânlar 2014 sonuna kadar uzatılmış oldu. 

Termal turizm konaklama yatırımları, kreş yatırımları, atık ısıdan yararlanarak elektrik üreten yatırımlar, enerji verimliliğine yönelik yatırımlar, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alındı.”dedi

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren son mevzuat düzenlemesi ile Vergi İndirimi ve Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği açısından görece yüksek oran ve sürelerden yararlanabilmek için aranan yatırıma başlama ile ilgili tarihin bir yıl uzatılması ve 31 Aralık 2014 olarak belirlenmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Böylelikle, yeni yatırım yapmak isteyen ancak Organize Sanayi Bölgelerinde yer bulunamaması ve tahsis sürelerinin uzaması gibi sorunlardan dolayı fiilen yatırımlarına başlayamamış olan yatırımcıların mağduriyeti de giderilmiş olacak, bu yatırımcılarda yüksek oranda teşviklerden istifade etmiş olacaktır.

 

Yeni Öncelikli Yatırımlar Konusuna İlave Yapıldı

Teşvik kararnamesinin 17. Maddesinde bazı yatırım konuları “Öncelikli Yatırım “ konusu sayılarak bu yatırımlar hangi bölgede yapılırsa yapılsın 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir denilmiştir. (Ancak bu yatırımlar, 6. bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.) Örneğin kararnamede Madencilik yatırımı öncelikli yatırım konusu olarak sayılmıştır,  Eskişehir teşvik kararnamesinde 1. Bölgede sayılmış ve teşviklerden en az düzeyde istifade ederken, Eskişehir’de yapılacak Madencilik yatırımına, 1. Bölge değil, 5. Bölgedeki teşvikler uygulanır.

İşte bu kapsamda, kararnamede yapılan değişiklik ile aşağıda yer alan bazı yatırım konuları “öncelikli yatırımlar” kapsamına alınmıştır. Aşağıda sayılan yatırım konuları hangi bölgede yapıldığına bakılmaksızın 5. bölge desteklerinden yararlanacaktır. (6. bölgede yapılması halinde 6. bölge destekleri uygulanacaktır)

Yapılan değişiklikle “öncelikli yatırımlar” kapsamına alınan yatırım konuları;

1-Termal turizm konaklama yatırımları,

2-Kreş ve gündüz bakımevleri yatırımları,

3- Yıllık asgari 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az %20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar

4-Atık ısı kaynaklı olarak, bir tesisteki atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar,

5-Asgari 50 milyon TL tutarındaki Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğalgaz depolama yatırımları.”

Teşvik kararnamesindeki değişiklilerle ilgili bilgi veren Akbıyık son olarak şunları ifade etti. “Bu düzenleme ile yüksek oranda teşviklerden istifade etmesi için yatırımcıya, 2014 sonuna kadar imkân tanınmış oldu. Yatırımcıların, 2014 sonuna kadar kalmış olan son dokuz aylık süreyi iyi kullanmaları, belge almışsa yatırımlarını %10 oranında tamamlamaları, Teşvik belgesi almamışsa alıp, %10’unu 2014 sonuna kadar tamamlamaları menfaatlerine olacaktır. Ayrıca, Termal Turizm, Kreş ve gündüz bakımevi, enerji veremliliği gibi konuların öncelikli yatırımlara ilave edilmesi bu konudaki yatırımları canlandıracaktır. Bilhassa teşvik kararnamesinde 1. Bölgede sayılan Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, 4. Bölgede sayılan Afyonkarahisar gibi illerdeki Termal Turizm yatırımcıları 5. Bölge teşviklerinden istifade edecekleri için düzenleme onlar için yaralı olacaktır.” demiştir.     

Haberin yayınlandığı bazı internet gazeteleri

http://www.63ajans.com/haber/162/tesvik-paketinde-duzenleme-yapildi.html

http://www.urfa.com/tesvik-paketinde-duzenleme-yapildi-haberi-5694.html

 

Bu yazı toplam 7149 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler