DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ana sayfaya Dön // Kültür-Sanat
HALK OYUNLARI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
20 Aralık 2009 Pazar Saat 22:07
ŞURKAV ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Şanlıurfa Halk Oyunları Çalıştayı” 10-11 aralık 2009 günlerinde gerçekleştirildi.

ŞANLIURFA HALK OYUNLARI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ.


ŞURKAV ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Şanlıurfa Halk Oyunları Çalıştayı” 10-11 aralık 2009 günlerinde gerçekleştirildi.


Şanlıurfa Halk Oyunlarının sevdirilmesi, yaşatılması, yaygınlaştırılması ve en önemlisi giysi, müzik ve oyunlardaki bozulmaları önlemek ve bizden sonraki nesillere en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak amacıyla ülkemizde İl bazında ilk kez düzenlenen “HALK OYUNLARI ÇALIŞTAYI “ Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından hayata geçirildi.


10-11 Aralık 2009 tarihlerinde Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonunda yapılan çalıştaya ŞURKAV Başkanı ve Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkamı Sertaç DEMİRTAŞ, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Gürhan OZANOĞLU, Halk Oyunları Federasyonunun Giysi, Müzik ve Oyun Uzmanları, Külltür ve Turizm Bakanlığı HAGEM Daire Başkanı Yener ALTINTAŞ, Kültür ve Turizm Bakanlığı HAGEM Dairesi Eski başkanı Halk Kültürü Araştırmacısı Ahmet ÇAKIR, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Demirbağ, Halk Oyunları Uzmanı ve Bestekar Abdullah Balak, Halk Kültürü Araştırmacısı Abuzer AKBIYIK,  Ankara Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Araştırmacı Yazar Salih TURHAN, Gaziantep Üniversitesi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları Bölüm Başkanı Yılmaz KILINÇ ve Şanlıurfa Merkez ve ilçelerinden davet edilen idareci, araştırmacı, hakem, eğitmen, oyuncu ve davulcular katıldı.


Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, günümüz dünyasında rekabetlerin kültürler üzerinden yapıldığını belirterek, "Aslında rekabetler kültürler üzerinden yapılıyor. Ülkelerin zenginlikleri de kültürel hayata, kültürel medeniyete dönüşemiyorsa o zenginliğin bir kıymeti yok" şeklinde konuştu.


Böyle bir toplantıda bulunmaktan ve ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Nuri Okutan, bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ederek, "Çok önemli bir işe parmak bastıklarını buradan belirtmek istiyorum. Çünkü bu konu belki farkındasınız üzerinde çok konuşulabilecek bir konudur. Özellikle Şanlıurfalı arkadaşlarım için söylüyorum. Geldiğim günden itibaren hep Şanlıurfa'nın değerlerinden, özelliklerinden ve birikimlerinden, maddi ve manevi birikimlerinden hep bahsediyorum. Bu birikimlere bakıp gelecekle ilgili beklentilerimi bunun üzerine inşa etmeye çalışıyorum" dedi.  “Davul zurna çalınca hepimiz aynı duyguları hissedebiliyorsak biz biriz demektir. Bizi bir yapan değerlerin dışında bu zurna ve davulu duyduğumuzda aynı ritmi aynı heyecanı duyabiliyorsak biz biriz demektir” dedi.


Şurkav Genel Sekreteri ve Halkoyunları federasyonu il temsilcisi Şükrü ÜZÜMCÜ şunları söyledi; “Halk oyunları zengin kültürümüzü geçmişten geleceğe taşıyan en temel araçlardan biridir. Bu çalıştaydaki amacımız Şanlıurfa Halk Oyunlarının giysi, müzik ve oyun sorunlarının yanı sıra halk oyunlarımızın son on yıl içerisinde hızlı bir şekilde gerilemesi ile ilgili sebeplerin tespiti ve tespit sonucu çözüm önerilerinin rapor haline getirilerek sorunların çözüme kavuşturulmasını sağlamaktır. Ayrıca halk oyunlarını gönüllü yaşatanlar olarak sesimizi duyurmak ve herkesin halk oyunları kültürüne sahip çıkmasını sağlamaktır.”


Halk Kültürü Araştırmacısı Abuzer AKBIYIK yaptığı konuşmada “Halk oyunları ve Halk Müziğimizin derlenmesi, arşivlenmesi ve internet ortamın halka sunulması gerekir. Bunu gerçekleştirmek üzere Türkiye Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi kurulmalıdır” dedi. Ayrıca” Halk oyunlarımızın eğlenerek spor adıyla okullarda bütün öğrencilere öğretilmesi gerekir  Liseden mezun olan bir genç en az 2 türkü ve 2 oyun bilmelidir “ dedi.


2 gün süren çalıştay sonunda hazırlanacak rapor ilgili kurumlar sunulacağı ifade edildi. 

Bu yazı toplam 10221 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler