DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
A.Cihat Kürkçüoğlu
cihatkurkcuoglu@gmail.com
Av.Müslüm Akalın’dan Üç Yeni Kitap
09 Ocak 2019 Çarşamba Saat 16:54

Tarih araştırmacısı Av.Müslüm Akalın’ın "Başlangıcın Tarihi: Şanlıurfa“, “Urfa Tarihinden Yapraklar” ve “Eski Günlerden Kalan” adlı üç kitabı daha okuyucu ile buluştu. Müslüm Akalın iyi bir avukat olmasının yanında, Urfa’nın yakın tarihi ve bilhassa kurtuluş savaşı tarihi alanında akademik bir disiplinle yaptığı araştırmalar sonucunda yayınladığı makale ve kitaplarıyla tanıdığımız çok iyi bir yerel tarih araştırmacısıdır aynı zamanda.  Onun makale ve kitaplarını referans alan akademisyenlerin sayısı oldukça çoktur. Müslüm Akalın’ın bildiklerini toplumla paylaşma erdemine sahip olması, Urfa kurtuluş savaşı tarihi üzerine hazırlanan yüksek lisans ve doktora tezlerine önemli katkılar sunmasını sağlamıştır. 

1. "BAŞLANGICIN TARİHİ: ŞANLIURFA" kitabını zevkle okudum. Bugüne kadar yayınlanmış olan Urfa tanıtım kitaplarından çok farklı bir kitap. Kitaptaki metinlerin yazarı Müslüm Akalın çok akıcı ve şiirsel nitelikte bir anlatım dili ile “Özgün ve sıra dışı” bir metin ortaya koyarak kitabı keyifle okumamızı sağlamış. Ebru Okutan Akalın’ın yayın koordinatörlüğünde, Barış Kuran’ın başarılı tasarımı ve Saner Cumhur Şen’in güzel fotograflarıya ortaya mükemmel eser konulmuş. Kitaba emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. 

2. “URFA TARİHİNDEN YAPRAKLAR” kitabı ise Müslüm Akalın’ın Urfa’nın 19. Ve 20. Yüzyıl kültür ve siyasi tarihine ışık tutan akademik değerdeki makalelerinden oluşuyor. Kitapta, XVII. yüzyıldan itibaren Urfa'ya yerleştirilen aşiretler, Hamidiye Alayları etrafında Bucaklı Osman Paşa ile Milli aşireti Reisi İbrahim Paşa Mücadelesi, Urfa'da Son Osmanlı Mebusan Meclisi seçimi, Urfa'nın kurtuluş mücadelesinde On ikiler, Urfa'lı Mollazade ailesinin öyküsü, Hilvan'lıların soyadlarını nasıl aldıkları, Urfa'da lâkap'dan soyadına geçiş; içerisinde Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın 1923 yılında TBMM'nin 2. dönemi için Urfa'dan aday olup önseçimde sıralamaya giremediğine ilişkin bilgi notunun da bulunduğu Urfa Seçim Tarihinden Sayfalar gibi ilginç yazılar yer alıyor.

3. “ESKİ GÜNLERDEN KALAN” Müslüm Akalın’ın saklı kalmış şairlik yönünü açığa çıkaran bir şiir kitabı. Kitabı okuyunca bana hak vereceğiniz üzere güçlü bir şair olan Sayın Akalın tevazuundan dolayı şairliğini hep geri planda tutmuş, bu özelliğini hiçbir zaman öne çıkarmamıştır. 1964-1984 yılları arasında yazdığı ve bugüne kadar sakladığı şiirlerini Dostlarının ısrarı üzerine bu kitapta yayınlamıştır.  Kitapta serbest ve hece vezni yanında Divan Edebiyatı ve Halk Edebiyatı’nın kıt’a, beyit, rubai, şarkı, nazire, serbest müstezat, mensur şiir, kıssa, mani, hoyrat gibi çeşitli nazım şekilleriyle birlikte batı formları olan sonnet ve akrostiş’i de ustalıkla kullanmıştır. “Eski Günlerden Kalan” şiirlerde derin anlamlar içeren ve düşündüren ve insanı alıp götüren o kadar güzel dizeler var ki “işte şiir budur, şair budur” dedirtiyor insana. Kitapta, aşk, tasavvuf, tarih, din ve sosyal olayları konu alan, sağlam bir edebi kültür, güçlü çağrışım ve imgelerle yüklü 51 şiir bulunuyor.  Sevgili Müslüm Akalın’ı bu ve daha önceki değerli çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, “Daha nice çalışmalara” dileklerimi sunuyorum. 

 

Bu yazı toplam 6993 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler