DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Mehmet Hulusi Öcal’a Vefa
07 Nisan 2018 Cumartesi Saat 12:59

SAYIN VALİM, SAYIN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜM,

ŞAİR VE YAZAR MEHMET HULUSİ ÖCAL’IN İSMİ BİR OKULA VERİLEREK BİR VEFA ÖRNEĞİ GÖSTERİLEMEZ Mİ?

Eski Türklerde sevilen, sayılan bir kişinin ölümünden sonra düzenlenen cenaze törenine "yuğ töreni", bu törenler­de söylenen şiirlere "sagu" adı verilmiştir. Alp Er Tunga Sagusu : Alp Er Tunga eski çağlar Türk tarihinin ilk büyük destan kahramanı olan bir hükümdardır.  Ölümü Türkler arasında derin acılar bırakmış, o acıyla söylenen bu sagu (destan devri şairlerinin ağıta verdikleri ad), XI. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut (d.1029-ö.1102)  tarafından derlenerek yazıya geçirilmiştir.

Alp er tunga sagusu, Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Türk dilindeki ilk ansiklopedi ve sözlük olan  Divan-ı Lugat-it Türk'ü sayesinde, sözlü dönem Türk edebiyatından günümüze ulaşmayı başarmış tek sagu örneğidir.

Orijinal şekli ile sağu şöyle başlar;

 

Alp Er Tunga öldi mü

Isız ajun kaldı mu

Ödlek öçin aldı mu

Emdi yürek yırtılur

…………

 

Gönümüz Türkçesiyle şöyledir;

 

Alp Er Tunga öldü mü?

Kötü dünya kaldı mı?

Felek öcünü aldı mı?

Şimdi yürek yırtılır.

Yaklaşık bin sene önce yazılan şiir, aynı dille ve aynı düşünce ile günümüzde Merhum Şair ve Yazar Mehmet Hulusi Öcal (1938-2016) tarafından dile getirilmiştir.  

Şeytan şerrin saldı mı ?

Felek öcün aldı mı ?

Söyleyiniz ihvanlar ;

Ahd’e vefa kaldı mı ?..

Ben bundan şu sonucu çıkardım, aradan bin sene de geçse, Felek aynı Felek, İnsan aynı İnsan. İnsanların davranış, duygu, düşünce ve vefasızlıklarında pek değişen bir şey yok.

Mehmet Hulusi Öcal abimiz yaklaşık 60 sene Hizmet Gazetesi’nde, çeşitli kitap ve dergilerde Urfa’nın sorunlarını yazdı, çözümler önerdi, Urfa ile ilgili pekçok etkinlikte görev aldı. Şiirlerinde Urfa’yı anlattı, Urfa tarihi, kültür, sanat, folklor ve edebiyatını ön plana çıkardı. “Özellikleri ve Güzellikleriyle Çiğköfte” kitabını yazdı. Hulusi Öcal Abi, Urfa beyefendisi idi, gururlu idi. Ömrünün son döneminde hastalık ve maddi imkansızlıklarla mücadele etti, fakat kimseden bir şey talep etmedi. Birkaç yakın dostu dışında, Urfa’nın ileri gelenleri, yetkililer de duyarsız kaldı. Kendisi Urfa’ya ömrünü verdi, fakat Urfalı ona vefa göstermedi. Bu güzel insan sessiz sedasız aramızdan ayrılıp, ebediyete intikal etti. Allah Rahmet etsin, mekanı cennet olsun.

Sayın Valim Abdullah ERİN, Sayın Milli Eğitim Müdürüm Şerafettin TURAN, Şair ve Yazar Mehmet Hulusi Öcal’ın ismi, bir okula verilerek acaba bir vefa örneği gösterilemez mi?  

Selam ve sevgilerimle.

Bu yazı toplam 2314 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler