DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Dünyada bir ilk “Türkiye Müzik Merkezi”
25 Eylül 2016 Pazar Saat 17:27

Değerli Dostum Gaziantepli Halil Birecikgil müzisyendir, kaynak kişidir, önemli bir müzik araştırmacısıdır. Hafızasında yüzlerce türkü ve şarkı, arşivinde yüzlerce taş plak, 45'lik ve bant, Müzisyenlerle ilgili resim ve dokumanlar bulunmaktadır. Ülke çapında tanınan Türk Sanat Müziği ve Türk Halk müziği sanatçılarının yanında, Gaziantepli pek çok kaynak kişi, gazelhan ve sanatçısın ses kaydı kendisinde vardır. Halil Bey, kültür ve müzik aşkı ile yıllar süren  çalışma yapmış, hiçbir karşılık beklemeden zaman ve para harcayarak bu materyalleri toplamış ve muhafaza etmiştir. Bu eserlerin kaybolmaması yaşatılması amacıyla, bundan böyle özel arşivindeki plakların kayıtlarını facebooktan paylaşacağını yazmıştır.  Kendisini kutluyorum.

Bu vesile konu ile yakından ilgili "Türkiye Müzik Merkezi" projemi sizlerle paylaşmak istedim.

Bu projemi pek çok Devlet yetkiline anlattım, gazetelerde yazdım, ilgililere mail gönderdim ve yazılı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı dahil birçok kuruma bildirdim. Fakat bu güne kadar somut bir gelişme olmadı.

Müzik, Dünyanın tek ortak dilidir. Müzik, Dünya kültür mirasıdır. Yüzyıllardan beri bilgi, duygu, düşünce ve hayallerimizin ifadesi olan müzik, bizi biz yapan, önemli bir kültür değerimizdir. İletişim araçlarının artması, bilgisayar ve televizyonun yaygınlaşması ile kendi kültürümüzün yerini, dünyanın popüler kültürü almaktadır.  Böylece kültür değerlerimiz kaybolmakta, yozlaşmaktadır. Bu nedenlerle “Türkiye Müzik Merkezi”  kurulması projesinin önemi her geçen gün artmaktadır.  Cumhurbaşkanı, Başbakan veya Kültür Bakanı bir gün bu proje ile ilgileneceğine, hayata geçireceğine inanıyorum.

Plakların yapılmaya başlandığı 1900 'lü yılların başından beri Ülkemizde bu güne kadar kaç plak, kaç kaset, kaç CD, kaç albüm vb çıkmış bunu takip eden arşivleyip tasnif eden bir kurum yoktur. Bu değerler ülkemizin müzik kültür değeridir, müzik hafızasıdır. Bunlar toplanmalı, tasnif edilmeli, arşivlenmeli ve halkın istifadesine sunulmalıdır.

TRT, Kültür Bakanlığı, Konservatuar gibi kurumlar tarafından 1926 yılından beri derlenen türküler, uzun havalar ve oyun havaları farklı farklı kurumların arşivinde duruyor. Bu arşivler bir araya getirilmelidir.

Cumhuriyet döneminde derlenen eserlerin sayısı, Türkiye'deki ezgi sayısının çok altındadır. Bugün için TRT arşivinde 6 bin türkü yer almaktadır.  Almanya’da 200 binin üstünde halk ezgisi derlenmiş ve tasnif edilmiştir.

Bütün ezgiler varyantları ile derlenerek eser sayısı tespit edilmelidir.

Cumhuriyet döneminden bu güne kadar kurumların yaptığı derlemelerde sadece Türkçe ezgiler derlenip arşivlenmiştir. Halbuki ülkemizde çalınıp söylenen Arapça, Kürtçe, Süryanice, Ermenice ve daha pek çok dilde müzik eseri vardır. Çeşitli dillerdeki Halk şarkıları da ülkemizin kültür değeridir ve zenginliğidir.  Bu nedenle yapılacak derlemede Türkçe başta olmak üzere her dilden ezgiler derlenmeli, tasnif edilmeli ve arşivlenerek halkın istifadesine sunulmalıdır.

Kültür hazinesi sanatçılar ve kaynak kişiler yaşlanmakta ve hafızlarındaki binlerde eserle birlikte aramızdan ayrılmaktadır. Bu nedenle zaman geçirilmeden ülkelerde derlemeler yapılmalı ve müzik eserlerimiz kayıt altına alınmalıdır. Türküler, şarkılar, uzun havalar, gazeller, hoyratlar, maniler, ninniler, oyun havaları ve benzeri müzik eserleri kaybolmaktan, bozulmaktan kurtarılmalıdır.

Ülkemizde, müzik çok zengindir. Ülkemizin batısından doğusuna, güneyinden kuzeyine kadar her yörede söylenen türküler, uzun havalar,  oyun havaları müzik yapısı, ritmi, ezgisi, sözleri, şivesi  ve daha pek çok yönü ile faklıdır.  Karadeniz  havaları ile Trakya havaları farklıdır. Eğe yöresinde söylenen zeybekler ile, Doğudaki Azeri havaları, Güneydoğu'daki halaylar farklıdır. Ayrı güzelliktedir.  Yapılacak çalışmalarla bu zenginlik ve güzellik ortaya konulmalıdır.

TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Korolar, Üniversiteler, Konservatuarlar, Müzik okulları, Dernekler, Vakıflar, Federasyonlar  ve Müzik Eserleri Birlikleri  gibi ülkemizde  müzik adına birçok kurum ve sivil toplum kuruluşu olmasına, zorunlu veya gönüllü pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen, şunu kabul etmeliyiz ki; yer altından çıkarılamamış kıymetli madenler gibi ülkemizin müzik zenginliği  –gerektiği şekilde-ortaya çıkarılamamış, arşivlenememiş, sergilenememiş, müziğimiz ülkemizde ve dünyada tanıtılamamıştır. Bir madenci gibi bu müzik zenginliğimiz araştırılmalı, derlenmeli, tasnif edilmeli, arşivlenmeli, halkın istifadesine sunulmalı, sergilenmeli, ülkemizde ve dünyada tanıtılmalıdır. Bu amaçları gerçekleştirmek üzere “Türkiye Müzik Merkezi" projesini hazırlayıp ilgililere sundum / sunmaktayım.

Projemiz “Müzik Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi”, “Müzik Müzesi”, “Müzik Kütüphanesi” ve “Müzik Alışveriş Merkezi”, “Müzik Çalışma, Kayıt ve Sunum Merkezi” olmak üzere 5 birimden oluşmaktadır. Dünyada Müzik Müzesi, Araştırma Merkezi veya  Enstitü gibi müzikle ilgili bazı kurumlar vardır, fakat, projemizde yer alan 5 birimi bir arada olduğu  bir kurum örneği dünyada yoktur.  “Türkiye Müzik Merkezinin” kurulması dünyada bir ilk olacaktır.  Projenin hayata geçirilmesi kültürel mirasın korunması adına önemli bir adım olacağı yanında, ilk olması nedeniyle ülkemize, dünyada önemli bir prestij sağlayacaktır.  

Bu proje kapsamında;  kanunla, “Türkiye Müzik Merkezi” adlı bir kurum kurulacaktır.  Kuruluş aşamasında Devlet bütçesi ile finanse edilecek kurum, daha sonra gelir kaynakları ile oluşacak kendi bütçesi faaliyetini sürdürecektir. Merkezin yönetimi; Devlet temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar, sanatçılar,  müzik piyasası temsilcileri gibi konun ilgililerinden oluşacaktır. Merkez, İstanbul’da büyük bir alanda, yan yana kurulması planlanmaktadır.

Proje kapsamında kurulacak merkez, 5 birimlerden oluşacaktır.

1-Müzik Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi

Kurulacak müzik arşiv ve dokümantasyon merkezide ülkemizdeki ve bizimle ortak müzik değeri olan ülkelerdeki müzikle ilgili bütün materyaller toplanacak, araştırma ve derlemeler yapılacak, dijital kayda alınacak, tasnif edilerek, arşivlenecek ve internet üzerinden halkın istifadesine sunulacaktır.

2-Müzik Müzesi

Müzikle ilgili materyaller, ses kayıt cihazları, müzik aletleri, resimler , notalar, önemli sanatçıların balmumu heykelleri olacak, her yörenin müziği dinletilecektir. Müzede ülkenin çeşitli yöresindeki müzik gurupları balmumu heykellerle canlandırılacak (Sıra Gecesi Gurubu, Yaren Topluluğunu, Zeybekler gibi) Müzeyi gezenler, önünde durduğu guruptan, kulaklıkları ile yörenin müziğini dinleyebileceklerdir.

3-Müzik Kütüphanesi

Dünyada ve ülkemizde müzik ile ilgili yayınlanmış kitaplar, dergiler, gazeteler ve pek çok doküman bu kütüphanede bulunacak, öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve meraklıların istifadesine sunulacaktır.  

4-Müzik Alışveriş Merkezi

Müzikle ilgili her türlü mekanik ve elektronik makine, cihaz ve alet, kitap, CD, Albüm ve benzeri eşyaların satıldığı müzik alışveriş merkezi kurulacaktır.

5-Müzik Çalışma, Kayıt ve Sunum Merkezi

Müzik guruplarına çalışma yerler, müzik şirket merkezleri, müzik kayıt stüdyoları,  Açık ve kapalı konser mekânlarının olacağı merkez kurulacaktır.

Bu yazı toplam 2257 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler