DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
A.Cihat Kürkçüoğlu
cihatkurkcuoglu@gmail.com
Selahattin Eyyubi Güler ve Son Eseri
08 Aralık 2014 Pazartesi Saat 18:54

Şanlıurfalı Yerel Tarih Araştırmacısı Selahattin Eyyubi Güler'in “ŞANLIURFA YAZITLARI”nı konu alan 14. kitabı geçtiğimiz günlerde Arkeoloji ve Sanat Yayınları arasında çıktı.

Şanlıurfa İli sınırları içindeki Grekçe-Ermenice ve Süryanice kitabelerin okunarak Türkçeye çevrildiği kitap kendi alanında bir ilk olma özelliğine sahip.

Gerçi Urfa bölgesindeki başta Süryanice olmak üzere, Grekçe ve Ermenice kitabeler 19. yüzyıl sonlarından itibaren Edouard Sachau, Bernhard Moritz, Henri Pognon, H.J.W. Drijvers, John F.Healey gibi araştırmacıların ilgisini çekmiş ve bu araştırmacılar tespit edebildikleri kitabelerden bazılarına kitaplarında ve makalelerinde yer vermişlerdir. Ancak hiç biri her üç dildeki kitabelere çalışmalarında bir arada yer vermemiştir.

Selahattin Eyyubi Güler, tüm bu araştırmacıların tespit edebildikleri kitabeleri gözden geçirerek bazılarında gerekli düzeltmeleri yapmış, ayrıca bunlara 25 yıldan bu yana yaptığı araştırmalarda tespit edebildiklerini de ekleyerek mükemmel bir eser ortaya koymuştur.

Selahattin Güler böyle bir eseri ortaya koyabilmek için bu üç dil üzerinde uzun yıllar çalışmalar yapmış ve kitabeleri çözebilecek düzeyde bu dilleri öğrenmiştir. Ayrıca yine kendi çabalarıyla öğrendiği İngilizce ve Almanca dillerinde birçok bilim insanıyla görüşmeler ve mektuplaşmalarda bulunmuştur.

Güler; Süryanice yazıtlarla ilgili olarak Süryani Horepiskopos Aziz Günel (1918-1997), Oxford Üniversitesi Oriental Enstitüsü Uzmanlarından  Prof.Dr.Sebastian P.Brock, Hollanda Groningen Üniversitesi Sami Dilleri ve Kültürleri ve Yakın Doğu Arkeolojisi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Haan J.W.Drijvers (1934-2002), Manchester Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Kültürleri Uzmanı Prof.Dr.John F.Healey, Mardin Kırklar Kilisesi Ruhanisi Peder Gabriyel Akyüz, Mardin Deyrüz-Zaferan Manastırı Kilisesi Sekreteri  Molfono Yusuf Begdaş, Mardin Artuklu Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü uzmanlarından Yrd.Doç.Dr.Mehmet Sait Toprak ve 1923 Urfa doğumlu Süryani Sözlük ve Dilbilimci Abraham Nuro ile görüşmeler ve mektuplaşmalarda bulunmuştur.

Ermenice yazıtlarla ilgili olarak Oxford Üniversitesi'nden Prof.Charles Dowset (1924-1998), Prof.Robert Thomson, Türkiye'de Ermenice yazıtları çözmekle ün yapmış Kevork Pamukçıyan ve Ermenistanlı Türkçe-Ermenice tercümanı Ordes Repovanov ile görüşmeler ve yazışmalar yapmıştır.

Ortaçağ'a ait Grekçe yazıtların tercümesinde Prof.Sebestian P.Brock'tan yararlanmıştır.

174 sayfalık kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Grekler ve Grekçe hakkında bilgi verildikten sonra bu dilde Urfa'da bulunan yazıtlar fotoğraflarıyla tanıtılmıştır.

Ermeniler ve Ermenice ile başlayan ikinci bölümde bu dildeki yazıtlara yer verilmiştir.

Süryanice yazıtlara yer verilen ve en geniş bölüm olan üçüncü bölümde ise Süryaniler ve Süryanice hakkında bilgi verildikten sonra Urfa'da bu güne kadar tespit edilebilen çok sayıdaki yazıt tercüme edilmiştir.

Sayın Güler, bu çalışmasıyla, Batılı bilim adamlarının yıllarca emek verdiği kitabeleri, tercümeleriyle birlikte Urfa kültürüne kazandırmıştır.

Çalışmada yararlanılan çoğu yabancı olmak üzere 113 adet kaynak yayın kitabın sonundaki Bibliyografya bölümüne eklenmiş ve metin içerisinde bu yayınlar dipnot olarak gösterilmiştir.

Urfa İli sınırları içerisindeki Arapça ve Osmanlıca kitabeleri bir arada toplayan değerli Araştırmacı-Eğitimci-Yazar Sayın Mahmut Karakaş'ın geçtiğimiz yıllarda yayınladığı “Şanlıurfa ve İlçelerinde Kitabeler” adlı muhteşem eserinden sonra Selahattin Eyyubi Güler'in Grekçe-Ermenice ve Süryanice dillerindeki kitabeleri kapsayan “Şanlıurfa Yazıtları” adlı kitabı, 12.000 yıllık kadim şehir Urfa'nın belli dönemleri hakkında önemli ip uçları içermesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

1965 Urfa doğumlu olan, Şanlıurfa Ticaret Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1987-1994 yılları arasında Şanlıurfa Lisesi Kütüphanesi'nde, 1994-2007 yılları arasında Şanlıurfa Kız Meslek Lisesi'nde, 2001-2003 yılları arasında geçici görevle ŞURKAV yayınları çalışmalarında ve  2007 yılından bu yana tekrar Şanlıurfa Lisesi Kütüphanesi'nde görev yapmakta olan Selahattin Eyyubi Güler'in bu güne kadar yayınlanmış 14 adet kitabı ve 70'in üzerinde makalesi bulunmaktadır.

Akademik bir disiplin içerisinde kaleme alınmış bu yayınlar; Urfa'nın kültür tarihi üzerine önemli kaynaklar olup Fahri Doktora Payesi'ni gerektirir düzeydeki bilimsel çalışmalar niteliğindedir.

Bir Lise mezununun resmi kurumlardan destek almaksızın kişisel çabalarıyla ortaya koyduğu bu çalışmaların Şanlıurfa Valiliği'nin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve Harran Üniversitesi Rektörlüğü'nün dikkatini çekmesini diliyorum.

Ayrıca bu kitabı yayınlayarak Urfa adına önemli bir kültür hizmetini gerçekleştiren; 1978 yılından bu yana, Arkeoloji, Sanat Tarihi, Eskiçağ Tarihi, Numismatik, Etnografya, Müzecilik alanlarında sayısı 1500'e yaklaşan kültür projesini/yayınını/etkinliğini ülkemize ve bilim dünyamıza kazandıran “Arkeoloji Sanat Yayınları”na ve yayınevi sahibi Sayın Nezih Başgelen'e Urfalı bir Sanat Tarihçi olarak şükranlarımı sunuyorum.

Sayın Selahattin Eyyubi Güler'e yeni çalışmalara imza atması dileklerimle sevgilerimi sunuyor, ellerine sağlık diyorum.

Bu yazı toplam 2084 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler