DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Harran Üniversitesi Rektörüne Mektup
20 Eylül 2014 Cumartesi Saat 16:45

Harran Üniversitesi Rektörüne Mektup

Dünyada ilk üniversitenin Harran’da kurulduğu ifade edilir. Fakat, Urfa, memleketini seven gençlerin binbir türlü mücadelelerden sonra ancak, 1946 yılında Lisesine kavuşur. Urfa’da üniversite kurulusun düşünceleri gençler arasında konuşulmaya başlar ve mücadele Harran Üniversitesi Kurma Derneği çatısı altında sürdürülür. Nihayetinde Urfa, yüksekokulla 1976 yılında kurulan Meslek Yüksekokulu ile tanışır. Daha sonra 1978 yılında Dicle Üniversitesine bağlı, Ziraat Fakültesi, Mühendislik Fakültesine Bağlı inşaat bölümü ve 1984 yılında Gaziantep Üniversitesine bağlı İlahiyat fakültesi ile devam eder. 09.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanunla Harran Üniversitesi kurulur ve önceki okullar da yeni açılan üniversiteye bağlanır.

Harran Üniversitesi bugün çeşitli fakülte ve yüksek okullarıyla yaklaşık 20 bin öğrencisi olan bir okuldur. 2007 yılından beri Üniversitenin başında rektör olarak hemşerimiz Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu vardır. Onun döneminde yeni fakülteler açılmış önemli işler başarılmıştır.

Bir Urfalı olarak elbette ki bizim de Harran Üniversitesi görüşlerimiz Urfa ve memleket adına beklentilerimiz vardır. Biz de rektörümüzle zaman zaman görüşür Urfa ve üniversite ile ilgili beklentilerimizi, görüş ve önerilerimizi aktarırız.

Birkaç gün önce Ankara’daki adresimize  Harran Üniversitesi Haber Bülteni Ağustos-2014 sayısını göndermişlerdi.  Okudum. Hocamıza hem teşekkür etmek hem de birkaç proje fikrini paylaşmak için bir mektup yazıp maille gönderdim. Projelerin kamuoyuna mal olması ve tarihe bir not düşmek adına burada yayınlamaya karar verdim.  Gereğine ve önemine inanarak önerdiğim "Harran Üniversitesi Müzik Araştırma Merkezi", "Harran Üniversitesi Uluslararası Halk Şarkıları Festivali" ve ”Urfa'yı Tanıyorum" Projesi umarım gerçekleşir.  

Rektörümüze yazdığım mektup metni aşağıdadır

“Sayın, 

Prof.Dr.İbrahim Halil Mutlu

Harran Üniversitesi Rektörü

Selam eder hayırlı günler dilerim.

Göndermiş olduğunuz Harran Üniversitesi Haber Bülteni Ağustos-2014 sayısını aldım teşekkür ederim.

Bültende okuduğumuz kadarıyla Üniversite olarak birhali faaliyet yapılmış.   Başta sizi ve diğer emeği geçenleri kutlarım. 

Bu vesile ile bazı proje konuları dikkatinize sunmak istiyorum.

"Harran Üniversitesi Müzik Araştırma Merkezi" Projesi 

2013 yılında bilginize sunduğum Şanlıurfa’daki mahalli müzik bantları, plak ve kasetlerin, fotoğraf ve notaların bilgisayara aktarılması ve tasnif edilerek internette yayınlanması konusundaki "Harran Üniversitesi Müzik Araştırma Merkezi" projesi hala durmaktadır. Konu ile ilgili Üniversite bünyesinde proje ekibi kurulması ve finans temini konusunda çalışmalar yapılması gerekmektedir.

 Harran Üniversitesi Uluslararası Halk Şarkıları Festivali" Projesi 

Ünlü sanatçıları ve meşhur türküleri nedeni ile Urfa denildiği zaman akla ilk gelen hususlardan biri "Müzik" olmaktadır. Harran Üniversitesini Uluslararası boyuta taşımak amacıyla "Harran Üniversitesi Uluslararası Halk Şarkıları Festivali" veya "Uluslararası Geleneksel Müzik festivali" adıyla bir müzik etkinliği düzenlenebilir. Çeşitli ülkelerden çeşitli milletlerin halk şarkıları (Halk türküleri)'nin seslendirileceği festivalin, Harran Üniversitesinin ve Urfa müziğinin uluslararası tanıtımına katkısı olacağı kanaatindeyim. Üniversiteden  bir-iki yönetici nezaretinde profesyonel firmalar bunu a'dan z'ye organize edebilir.  Yeter ki projeye inanın, İnanırsanız bütçeyi de bulursunuz.

"Urfa'yı Tanıyorum" Projesi 

Sayın Hocam bir başka konu da Üniversite öğrencilerine Urfa'nın tanıtımıdır. Bültende okuduğumuz kadarıyla 20 bine yakın öğrenciniz var. Bunlar mezun olup giderken Urfa'nın olumlu veya olumsuz tanıtımında elçilik vazifesi görmektedirler. Bu nedenle "Urfa’yı Tanıyorum" başlığı ile Üniversite öğrencileri için program yapılıp sistemli bir şekilde Urfa'nın tarihi ve turistik yerleri, Urfa kültürünün tanıtımı yapılması gerekir kanaatindeyim. her sene birkaç otobüs öğrencini  Halfeti ve diğer yerlere geziye götürüldüğünü biliyorum. Bu güzel faaliyetin, hemen her öğrencinin katılımını sağlayacak şekilde çok daha kapsamlı bir şekilde yapılması  yerinde olacaktır. 

Ben 1974-79 yılları arasında Afyon'da okudum. 2014 yılında okul arkadaşlarının Afyon'da düzenlediği 2 günlük toplantıya katıldım. Afyon'da Kocatepe'yi, Dumlupınar Şehitliği'ni ve diğer tarihi ve turistik yerlerini gezdim. 4 yıl okuduğum Afyon'da, Afyonu hiç tanımadan ayrıldığımı 2014 yılında fark ettim. Kaldığımız evin iki sokak ilerisinde her tarafı işlemeli ahşaptan cami varmış, 2014 gezisinde götürdüler. Hayretleri içinde kaldım. Demek ki 4 sene ev-yurt-okul arasında gidip gelmişiz. O zamanın siyasi ortamları, imkanların kısıtlı olması, bir an önce okulu bitirme çabası, şehri tanıma gibi bir düşüncenin olmaması gibi nedenlerle 4 yıl kaldığımız Afyon ilini tanıyamadan mezun olmuşuz. 

Harran Üniversitesi öğrencileri de bizim gibi olmasın Urfa tarihini, kültürünü tanısın, Göbeklitepe, Harran gibi tarihi yerlerini gezsin, Halfeti’yi dolaşsın, Urfa Gümrük Hanında oturup bir acı kahve içsin, Bir Urfa evinde Sıra Gecesine katılsın, çiğköfte yesin. Urfa'yı tanısın, Urfa kültürünü tanısın. Yarın bu öğrenciler çeşitli illere dağılıp, çeşitli makamlara gelecekler. Urfa, Urfalı denildiğinde hafızasında güzel anılar kalsın..      

Saygılarımla    

Abuzer AKBIYIK

 

 

 

Bu yazı toplam 3254 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler