DÖVİZ KURLARI
Döviz Alış Satış
Dolar
Euro
TAZiYELER  + Ekle 
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Abuzer Akbıyık
abuzerakbiyik@hotmail.com
Suriyeliler Hakkında Görüşlerim
15 Temmuz 2014 Salı Saat 06:17

Suriye bizim komşumuz. Suriye ile 877 km ile en uzun kara sınırımız var.  Suriye 402 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır bu bakımdan Suriye ile tarihi ve kültür bağlarımız var. Suriyelilerin bir kısmının ülkemizde akrabası var. Suriyeliler Müslüman, bu nedenle din kardeşimiz.  Dini dili ne olursa olsun her şeyden öte bunlar insan.  Bir felaketten kaçıp bize sığınmış. Siz de kabul etmişsiniz.   (Suriyelileri kabul etmeli miydik, etmemeli miydik, bu siyasi bir tartışmadır. Biz konuya insani yönden bakıyoruz. Düşünün komşunuzda yangın çıkmış veya su basmış, çoluk çocuk kendilerini sizin eve atmışlar, size sığınmak istiyorlar, onlara kapıyı kapatıp içeri almıyor, ne haliniz varsa görün diyorsunuz, böyle bir davranış olabilir mi?  İnsani ve dini yönden size sığınan insanı kapı dışarı edemezsiniz. İçeri almanız, ekmeği paylaşmanız gerekir düşüncesindeyim.)

Yetkililerin belirttiğine göre bugün için Türkiye'deki Suriyeli sayısı 1 milyonu aştı. Bu konudaki Tespit ve önerilerim şunlardır.

Tespitlerim:

1-Türkiye'nin bu güne kadar izlediği Suriye politikasına katılmıyorum. (Bu husus konumuz dışı olduğu için üzerinde durmuyorum)

2-Türkiye bu kadar sığınmacının geleceğini ve bu kadar uzun süre kalabileceklerini öngörmemiştir.

3-Suriye'deki gelişmelere bakıldığında Suriyelilerin daha uzun süre Türkiye'de kalacakları gözlemlenmektedir

4-Durum normale dönse bile bir kısmının Türkiye'de kalacaktır. 

5-Gelenlerin çoğu genç nüfustur.

6-Ekmek parası kazanmak için sınırı kentleri başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her yerine dağılmış ve her türlü işte çalışmaktadır.

7-"Biz iş bulamıyoruz, bu Suriyeliler nereden çıktı" demek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Adamlar zarureten gelmiş ve ülkemizdeler. Onlar da bizim gibi yemek-içmek ve hayatlarını sürdürmek zorundadır. 

Önerilerim:

8-Türkiye'ye gelenlerin içinde Doktor, mühendis, tüccar, esnaf birçok kesimden Suriyeli var. Türkiye'nin  eğitimli insanları değerlendirmek üzere bir proje yapması, mesleği olmayanlara meslek kursları ve dil kursları ile eğitim topluma kazandırarak, Suriyelilerin emek ve beyin gücünden istifade etmesi gerekir. Böylece normal yollardan para kazanan insanlar, toplumla uyumlu ve problemsiz olarak hayatlarını sürdürür. Aksi halde siz  iş, aş vermezseniz, eğitip topluma adapte etmezseniz fuhuştan, hırsızlığa, kavgadan, taşkınlığa her türlü problemle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca ceplerine bir  para verip, yeme içme sağlayıp kampta yangelip yatmalarını sağlamak uygun bir çözüm değildir. Süre uzadıkça bunun sağlıklı bir çözüm olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.  

Bu yazı toplam 1610 defa okundu.
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
Şu An Sitede
Kişi Online
DÜNÜN MANŞETLERi
SEFERLER  + Ekle 
ETKiNLiK  + Ekle 
ARŞİVDE ARA
ÇOK OKUNANLAR
ÜYELİK
Genel İçerikler